Oman toiminnan sopeuttaminen
Työelämässä tulee välillä tilanteita, joissa kommunikaatioyhteys kollegaan on heikentynyt tai jopa katkennut. Kun odotukset eivät täyty, joudumme kohtaamaan pettymystä. Tällöin omaa luontaista toimintaa on hyvä sopeuttaa yhteisen sävelen löytymiseksi.
Valtaosan valveillaoloajasta käyttäytymistämme ohjaavat tietyt tavat. Tavat ovat syntyneet historian saatossa kokemuksista, oppimisista, malleista ja geeneistä. Näitä tapoja kutsutaan luontaisiksi toimintatavoiksi. Jotta yhteistyö muiden kanssa eri tilanteissa onnistuu, näitä luontaisia toimintatapoja tulee osata säädellä.
Ongelmia kotona ja työyhteisössä syntyy, kun oma ajatusmaailma ei välity kuulijalle yksiselitteisesti. Muut näkevät vain meidän ulkoisen käyttäytymisen, eivätkä pääse kurkistamaan meidän pään sisäiseen maailmaamme. Mikäli oma käyttäytyminen on pitkälti spontaania, omien luontaisten tapojen toistamista, historia kirjoittaa meidän tulevaisuuden. Jokainen tunnistaa tilanteen, jossa historian kokemuksiin peilaten jokin tilanne suututtaa jo valmiiksi.
Mikäli haluamme tulevaisuuden omiin käsiimme, pitää oman toiminnan automaattiohjaus kääntää pois. Ennakoi, suunnittele, valitse omat ajatukset ja toimintatavat viisaammin, ja toimi vasta sitten. Tämä ei tarkoita, ettet saisi olla sinä, vaan oman luontaisen toiminnan sopeuttamista ympäristön mukaan.
Mitä sopeuttaa?
Mitä oman käyttäytymisen sopeuttaminen sitten on ja mikä määrittää, miten omaa toimintaa tulee sopeuttaa? Riippuu omista tavoitteista ja toisten odotuksista. Pelkät hyvät suunnitelmat ja ajatukset eivät suoraan johda tuloksiin. Kaikki tulokset ovat seurausta ihmisten välisestä inhimillisestä toiminnasta - kannattaakin valita toimia tavalla, joka luo edellytyksiä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen.
Kun luottamusta on riittävästi, voi toisilta kysyä heidän odotuksiaan. Millainen minun käyttäytyminen ja toiminta auttaisi sinua eniten? Mitä odotuksia sinulla on minulle tai mitä minä voisin tehdä, jotta sinulle tulisi arvostettu olo?
Kun huomioimme kaksisuuntaisen vaikuttamisen, toistemme vuorovaikutustyylin ja olemme valmiit sopeuttamaan omaa luontaista toimintatapaa, saamme yhdessä aikaan enemmän. Hulluuden määritelmä on toimia samalla tavalla ja odottaa eri tuloksia. Siksi täytyy ajoittain pysähtyä pohtimaan, miten vähemmällä saadaan aikaan enemmän ja mitä käytännössä tarkoittaa, että toimimme fiksummin yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Onko oma sopeutettu toiminta sitten aitoa? Se ei välttämättä ole ainakaan alkuun kovin luontaista, mutta mikäli toimit vilpittömästi, siitä tulee ajan saatossa aitoa. Yhteinen kieli on jokaisen etu.
Suunnittele toimintaasi
Oman toiminnan pitää olla enemmän ennalta suunniteltua, vähemmän reaktiivista. Jos haluat saada nopeammin enemmän aikaiseksi, pitää valita viisaammin, kuinka toimitaan. Kokemus aikaansaamisesta on yksi isoimmista motivaation ja ilon lähteistä. Siksi omaa toimintaa kannattaa ensin ennakoida ja suunnitella ja sitten vasta päättää, miten toteuttaa.
Strategian toteutuminen vaatii organisaatiolta yhteistyötaitoja. Jotta yhteistyö haastavissa muutostilanteissa onnistuu, keskinäinen kunnioitus ja vuorovaikutus vaativat harjoitusta.